Topul celor mai inovatoare ţări din lume

Elveţia a fost desemnată, în 2024, pentru al 14-lea an consecutiv, cea mai inovatoare ţară din lume, potrivit Indicelui Global al Inovaţiei (IGI), publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) şi preluat de visualcapitalist.com.

IGI clasifică 133 de economii pe baza capacităţilor şi performanţei lor de inovare, iar raportul din acest an evidenţiază schimbări în leadership-ul global al inovaţiei, cu accent pe economiile emergente care reprezintă o provocare pentru liderii tradiţionali.

IGI măsoară fiecare economie pe baza a şapte piloni de inovare, care cuprind în total 78 de indicatori. Cei şapte piloni sunt: Cunoştinţe şi rezultate de tehnologie; Capital uman şi cercetare; Sofisticarea afacerilor; Sofisticarea pieţei; Rezultate creative; Infrastructură; Instituţii. Scorurile generale IGI se bazează pe scorurile medii ale acestor piloni.

• Elveţia, Suedia, SUA – Top 3 în privinţa inovaţiei

Primele 20 de locuri în clasamentul IGI arată astfel: Elveţia, cu un scor 67,5; Suedia – 64,5; SUA – 62,4; Singapore – 61,2; Marea Britanie – 61; Coreea de Sud – 60,9; Finlanda -59,4; Olanda – 58,8; Germania – 58,1; Danemarca – 57,1; China – 56,3; Franţa – 55,4; Japonia – 54,1; Canada – 52,9; Israel – 52,7; Estonia – 52,3; Austria – 50,3; Hong Kong – 50,1; Irlanda – 50; Luxemburg – 49,1.

La fel ca anul trecut, SUA ocupă locul al treilea în clasamentul IGI. Deşi Statele Unite s-au clasat pe locul cel mai înalt în privinţa sofisticării pieţei şi a afacerilor, scorul general a fost redus de punctajul pentru infrastructură, notează sursa citată.

O temă-cheie a IGI din acest an este „supra-performanţa” în inovaţie, care priveşte ţările cu performanţe peste aşteptări în raport cu nivelul lor de dezvoltare. Top 3 în acest sens include India, Moldova şi Vietnam. Toate aceste trei economii au supraperformat începând din anul 2011.

IGI 2024 oferă, de asemenea, o perspectivă asupra stării actuale a inovaţiei globale. Cele mai importante aspecte evidenţiate în acest sens sunt:

– Progresul tehnologic: rata de progres în tehnologiile verzi rămâne în urmă faţă de creşterea medie a deceniului. O provocare cheie pe acest segment este reducerea consumului de energie al supercalculatoarelor.

– Adoptarea tehnologiei: 5G, robotica şi vehiculele electrice înregistrează, toate, niveluri de penetrare crescute.

– Impactul socio-economic: IGI raportează progrese mixte, parţial din cauza pandemiei de Covid-19. De exemplu, nivelurile de sărăcie sunt mai mari decât cele înregistrate în 2018, în timp ce speranţa de viaţă se menţine la nivelurile din 2015.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Topul celor mai inovatoare ţări din lume”

  1. […] baza a şapte piloni de inovare, care cuprind în total 78 de indicatori.… Articolul Topul celor mai inovatoare ţări din lume apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment